Van de Directie: "We hopen ons pand geheel energieneutraal te kunnen maken"

In dit artikel blikt onze directie terug op 2021. Wat vonden zij van het afgelopen. Ook kijken ze vooruit naar het aankomende jaar, met aandacht voor duurzaamheid en bijvoorbeeld het nieuwe pand.

Van de Directie - Terug- & Vooruitblik

Nu het stof van alle feestdagen en de nieuwjaarsviering is neergedaald, is het tijd voor Roderick en Lodewijk om de balans op te maken voor het afgelopen jaar. Ook kijkt de directie vooruit naar het aankomende jaar. Wat staat er allemaal op de planning en wat zijn hun verwachtingen?

“Afgelopen jaar was natuurlijk een apart jaar”, begint Lodewijk. “Het virus gooide gedurende heel 2021 roet in het eten. Er waren bijna geen beurzen die we konden bezoeken en ook het face-to-face klantcontact was tot een minimum beperkt.” “En dan waren er ook nog de onvoorziene zaken als de overstroming bij Jansen”, vult Roderick aan. “We zijn daar wezen kijken en de situatie daar zag er triest uit. Een groot deel van de fabriek heeft helemaal onder water gestaan. De mensen zijn daar sindsdien bezig met het heropbouwen van”, Roderick denkt even na, “van alles eigenlijk.” Gelukkig is Jansen daar al een eind mee onderweg en kunnen ze enkele producten al weer leveren.

Lodewijk gaat verder: “Voor de rest zijn we, op wat kleine issues na, redelijk ongeschonden uit de strijd gekomen. We hebben een groot aantal van onze targets alsnog kunnen halen.” Roderick geeft het jaar een voldoende: “een 6,5. Misschien een 7.”

Duurzaamheid

Tijd om vooruit te kijken. Wat zit er voor Vistapaint in het 2022-vat? Het is natuurlijk niet te voorspellen wat er precies allemaal gaat gebeuren dit jaar. Het is daarentegen wel mogelijk om te bepalen waar Vistapaint als bedrijf naartoe wil. “Een belangrijk thema voor het aankomende jaar is duurzaamheid, daar kan Lodewijk veel over vertellen”, begint Roderick.

Lodewijk gaat verder: “Dat klopt, we willen voor het komende jaar volledig focussen op duurzaamheid. Je kunt er als bedrijf namelijk niet meer omheen, ook niet in onze branche. Op productniveau betekent dat, dat we het aantal Biobased producten willen uitbreiden. Of ervoor te zorgen dat producten minder schadelijk voor het milieu zijn. Dit kan door deze producten te baseren op water in plaats van een andere stof. Daarnaast willen we inzichtelijk maken wat de impact op het milieu is. Het EPD-certificaat dat we onlangs voor de Aguaplast Universal Pro hebben ontvangen, is hier een goed voorbeeld van.”

Maar duurzaamheid werkt ook door in de bedrijfsvoering. Zo kiezen we er bewust voor om elektrische auto’s aan te schaffen, als de oude aan vervanging toe zijn. En door het pand hebben we bewegingssensoren geplaatst om energie te besparen. Als laatste zijn we ook bezig om verpakkingen van gerecycled materiaal te verkrijgen. Onze Vista Aqua BO-KH bijvoorbeeld: deze zit in een zogeheten PCR-emmer. Dit is een emmer die voor 98% bestaat uit gerecycled materiaal. Dit willen we snel uitbreiden naar meer producten.

Bewust bouwen

“Ook bij de bouw van het nieuwe pand hebben we hier bewuste keuzes in gemaakt. Deze keuzes hebben geleid tot energielabel A+++. Het pand is gasloos en daarnaast komt het dak vol te liggen met zonnepanelen. We hopen dan dat we ons pand geheel energieneutraal kunnen maken.” Dit betekent dat we ernaar streven om met ons nieuwe bedrijfspand evenveel energie op te wekken als we gebruiken.

Nieuw pand

En daarmee snijden we een ander belangrijk punt aan voor het aankomende jaar. “Het nieuwe pand is natuurlijk ook iets waar we enorm naar uit kijken”, zegt Roderick. “Ik denk dat we allebei niet hadden verwacht dat we zo snel alweer naar een groter bedrijfspand zouden gaan.” Lodewijk vult aan: “Mee eens, het is allemaal zo snel gegaan. We zijn groeiende en we hopen natuurlijk dat deze groei door blijft zetten. Het nieuwe pand is daar een mooi teken van. Als alles volgens planning verloopt, gaan we in juni over naar onze nieuwe thuisbasis, waar we weer 100% efficiënt kunnen werken!”

Wilt u op de hoogte blijven van de bouw van het nieuwe pand? We delen leuke updates hierover op deze pagina.

Volg de bouw op de voet

Geen betere raad, dan voorraad

Een ander punt voor het komende jaar is de voorraad. Lodewijk: “Om in de toekomst eventuele problemen bij onze leveranciers op te kunnen vangen, hebben we besloten om de voorraden van onze producten op te hogen. Gelukkig hebben we hier alle ruimte voor in ons nieuwe magazijn!”

We sluiten af met dat we ernaar uitkijken met u samen te werken in het komende jaar. Op welke manier dan ook.

Van de Directie,

Roderick en Lodewijk Reichert