Hittebestendige verf - Wat is de beste hittebestendige verf?

Er zijn verschillende soorten hittebestendige verf. Welke soort u moet gebruiken is afhankelijk van een aantal uitgangspunten. We zetten voor u uiteen welke soort u het beste wanneer kunt gebruiken.

Hittebestendige verven die het hoofd koel houden

Het is niet mogelijk om voorwerpen die heel erg heet worden te behandelen met een gewone verf. Een gewone verf kan vaak tot 100°C aan en wordt geel en zal gaan afbladderen. Bij voorwerpen die meer dan 200 graden worden, is het dan ook verstandig om een lak te gebruiken die vuurvast is. Er zijn verschillende soorten hittebestendige verven. Afhankelijk van een aantal uitgangspunten is het mogelijk om deze hittebestendige verven te gebruiken. We leggen de verschillen voor u uit. 

Effectlakken

Een alu-lak is een effectlak die de uitstraling geeft van aluminium. Met een alu effectlak is het mogelijk om deuren, zuilen, radiatoren, railings of andere voorwerpen een aluminium uitstraling te geven. 

De Südwest Aqua Alu-effectlak is een watergedragen effectlak voor binnen- en buitentoepassingen en verkrijgbaar in onder andere de kleuren brons, goud, koper en aluminium kleur (RAL 9006). Deze effectlak heeft als eigenschap dat hij tot ca. 200°C kan verdragen.

Jansen Zilverlak is een weerbestendige kunstharslak in de kleur zilver. Het bijzondere aan deze zilverlak is dat hij op ijzer, staal, hout en spaanplaat kan worden aangebracht. Veelal wordt deze lak gekozen als echt specifiek de kleur zilver verkregen wenst te worden. De zilverlak kan hogere temperaturen aan dan een normale verf, maar niet meer dan 150°C.

Zinkstof Primer is een oplosmiddelhoudende primer voor koudverzinkingen. Deze verf kan tot maar liefst 400 graden aan. Naast dat deze verf een effect geeft aan de ondergrond, is het dus een verf die hoge temperaturen aan kan. Deze zinkstofprimer is roestwerend en wordt daarom veelal toegepast op lantaarnpalen, dakgoten, brandinstallaties, uitlaten etc.

Radiatorlakken

De naam zegt het al. Een radiatoren-lak is speciaal ontwikkeld om de temperatuurverschillen aan te kunnen, zonder dat de verf gaat onthechten (bladderen) of verkleuren.

Jansen Aqua Radiatorenlak is een watergedragen radiatorlak die toe te passen is op alle warmte-elementen en leverbaar is in de kleur wit. Met de Vista Universele Mengkleuren is deze verf aan te kleuren met 5%. Deze Radiatorenlak is hittebestendig tot 180° C en binnen toepasbaar. De Jansen Radiatorenlak is ook beschikbaar in een oplosmiddelhoudende variant. Anders dan de watergedragen radiatorenlak is deze eveneens wit, maar alleen in hoogglans verkrijgbaar. De oplosmiddelhoudende variant is zeer goed toe te passen op voorgelakte gietijzeren en plaatstalen ondergronden, maar ook koperen leidingen.

Hoge hittebestendige verf

Hoog hittebestendige verf is toe te passen op stalen materialen die worden blootgesteld aan zeer hoge temperatuurverschillen. Denk hierbij aan verwarmingsinstallaties, BBQ’s, ovens en bijvoorbeeld uitlaten. Deze lakken kunnen tegen zeer snelle afkoeling en opwarming zonder dat er een onthechting van de ondergrond ontstaat.

Jaeger Glutfest

Deze verf is exact wat een hittebestendige verf moet doen. Deze verf is toe te passen bij temperatuurverschillen tot wel 600 graden Celsius. Deze verf is alleen verkrijgbaar in de kleur mat zwart, omdat deze veelal gebruikt wordt om ovens en BBQ’s te behandelen. Als de oven zwart wordt en al zwart is zou je denken, waarom dan zwart verven? Dit wordt veelal toegepast bij ovens en de pijpen van ovens, omdat deze dan direct ook roestwerende behandeling geeft.

Jansen Thermolack

Thermolack is eveneens een hoog hittebestendige verf. Deze verf kan zeer hoge temperaturen aan, maar niet zo hoog als de Glutfest. De Thermolack van Jansen kan tot 400 graden Celsius. Dit is nog steeds aanzienlijk hoog, maar bij haarden en ovens moet goed gekeken worden naar de mogelijk te bereiken warmte. De Thermolack heeft een iets meer decoratieve uitstraling doordat deze in zijdeglans verkrijgbaar is en naast zwart ook in de zilveren kleur.

Jansen Thermolack

Totaaloverzicht

Het is belangrijk uw oppervlakken en apparatuur te beschermen tegen slijtage, erosie en corrosie. Onderdelen en oppervlakken raken vaak versleten door slijtage, schuring, corrosie en erosie. Indien u uw oppervlakken niet op de juiste manier beschermt, verkort u de levensduur. Dit kan de veiligheid op de werkvloer in gevaar brengen en kan ervoor zorgen dat onderdelen vervangen moeten worden. Het vervangen van onderdelen is meestal een dure investering. Om de levensduur van oppervlakken te vergroten en het vervangen van onderdelen te vermijden, zijn verschillende hittebestendige lakken te gebruiken, naar gelang de hittebestendigheid. Wilt u een lak die tot 600 graden aan kan, dan is er niet zo veel keuze in het aantal gegeven oplossingen. Wij geven u een overzicht van de verschillende lakken met hun effecten of toepassingsmogelijkheden:

Toepassingen hittebestendige verven

*Kijk voor de verschillende kleuren van de producten in het technische merkblad

Wenst u een goed en technisch advies over deze bovenstaande producten. Dit is namelijk onlosmakelijk verbonden met een goede afloop van uw project. Vistapaint geeft u een advies van echte vakmensen. Professionals die weten hoe producten worden verwerkt. Een advies voor langere termijn die zekerheid geeft in de kwaliteit die je kunt leveren. Vraag hier een advies aan of neem contact met ons op via +31(0)70 369 41 41.

ADVIES OP MAAT

 

VISTAPAINT is een leverancier van hoogwaardige verfspecialiteiten, plamuren en pleisters. Met ons brede assortiment aan verf- en stucproducten bieden wij dé oplossing voor de verf- en stucverwerkende specialisten. Wij adviseren u graag over onze specialistische producten van hechtprimers, éénpotsystemen, isolerende coatings, reinigers, transparante lakken, nanocoatings, plamuren, pleisters, dekkende vloercoatings, wegenverf, zwembadverf, lijmen, kitten en overige specials