Drie meest gestelde vragen - Baanvorming & strijklicht

We hebben de drie meest gestelde vragen over baanvorming verzameld en geven er in dit artikel uiteraard ook het antwoord op.

Drie meest gestelde vragen over baanvorming en strijklicht

We krijgen veel vragen binnen over baanvorming op het plafond. De drie meest gestelde vragen hebben we verzameld. Hier geven we u graag de antwoorden op. De drie vragen die voorbij komen zijn als volgt: 

  • Waardoor ontstaat baanvorming?
  • Hoe zijn banen en strepen op het plafond te voorkomen?
  • Hoe is het doorslaan van baanvorming te voorkomen? 

Als laatste geven we u ook nog tips over hoe u baanvorming in het algemeen kunt voorkomen.

Waardoor ontstaat baanvorming?

Baanvorming komt onder andere door zuiging in de ondergrond. Hierdoor droogt de verf sneller. Een andere oorzaak van baanvorming is de droogtijd van de verf zelf. Is dit een oplosmiddelhoudende of een watergedragen? Dit kan allemaal invloed hebben op de droogtijd en dus op de baanvorming.

Bij het schilderen van bijvoorbeeld een plafond, heeft u altijd een stuk waar de verschillende banen elkaar overlappen. Als de eerste baan al (gedeeltelijk) droog is als u de tweede baan op het plafond zet, gaat u die overlappende gedeeltes zien. Dit resulteert in allerlei strepen op het plafond, dat noemen we baanvorming.

Hoe zijn banen en strepen te voorkomen in een ruimte met veel strijklicht?

Laten we beginnen bij uit te leggen wat strijklicht precies is. Dit komt vaak voor bij ruimtes met grote raampartijen en/of veel lichtinval. Door het zonlicht dat door de ramen naar binnen komt, worden strepen en andere oneffenheden zichtbaar die, in wat donkerdere ruimtes niet zichtbaar zouden zijn. Het licht dat deze oneffenheden aan het licht brengt, noemen we strijklicht.

Hoe is het doorslaan van baanvorming te voorkomen als ik deze opnieuw schilder?

Indien op de ondergrond al baanvorming te zien is, zal het aanbrengen van een nieuwe laag met dezelfde verf weer baanvorming geven of zal de huidige baanvorming doorslaan. Zoals eerder aangegeven is het van belang om een goed dekkende matte plafondverf toe te passen die de baanvorming zal maskeren. Gebruik hiervoor de Aqua Extréémat van Vistapaint. De baanvorming zal niet doorslaan en uw plafond ziet er als nieuw uit.

Hiernaast vindt u een korte uitleg over het voorkomen van strepen op het plafond. Onze technische specialist, Dimitri, geeft u uitgebreide uitleg over de beste manier waarop u baanvorming kunt voorkomen. 

Lees het hele artikel. 

Hoe kunt u baanvorming voorkomen?

Er zijn drie manieren om dit te voorkomen. U kunt kiezen voor een verf die niet snel droogt en/of een primer inzetten, zodat de ondergrond minder zuiging heeft. Ook kunt u kiezen voor een verf met een zeer matte uitstraling.

Bij Vistapaint adviseren we om de Vista Aqua Extréémat te gebruiken. Deze heeft namelijk twee van de drie eigenschappen waarmee baanvorming te voorkomen is. Daarnaast hoeft u de plafondverf van Vista, afhankelijk van de zuiging, maar één keer te schilderen. Als de ondergrond nog te veel zuiging heeft, raden we de Südwest ThixGrund aan.