Zwembad vullen - Tips & Dimitricks

Deze derde editie van Tips & Dimitricks staat in het teken van zwembaden en dan met name de vraag: Wanneer kunt u het zwembad vullen? Het antwoord op deze vraag wordt in dit artikel uitgelegd.

Tips & Dimitricks - Zwembad vullen

Rond deze tijd van het jaar krijg ik steeds vaker eindklanten aan de telefoon met een vraag over een zwembad. “Van de week is mijn zwembad geverfd, mijn kinderen staan al met de zwembanden klaar. De verf is droog, dus ik kan het zwembad toch zeker wel gaan vullen?” Het antwoord: nee! Het zwembadsysteem moet volledig uitgehard zijn, voordat het water erin kan. Wees dus op tijd met updaten van uw zwembad. En voor de schilders, laat u vooral niet verleiden om aan te geven dat het zwembad toch wel eerder gevuld kan worden. Waarom dat zo is, leg ik voor u uit.

Wat als…

En wat nou als u het zwembad toch eerder vult dan de droogtijd aangeeft? Dan kan dat minder prettige gevolgen hebben voor uw zwembad. Zo kan het bijvoorbeeld gebeuren dat het hele bad naar oplosmiddel gaat ruiken. Door de te korte droging kan het oplosmiddel dat nog aanwezig is, naar het zwembadwater trekken. Daar wordt natuurlijk niemand vrolijk van.

Het te vroeg vullen van het zwembad kan ook grote gevolgen hebben voor het zwembad zelf. Er kan blaasvorming optreden: kleine luchtbelletjes die in de coating zichtbaar zijn. Dit komt doordat het zwembad, dat behandeld is met zwembadverf, nog niet geschikt is om onder water te staan. Deze blazen in de verf zorgen uiteindelijk voor onthechting. In de afbeelding hiernaast ziet u goed hoe de blazen en de onthechting eruit zien.

Proces versnellen

Is er iets dat u kunt doen om het drogingsproces in te korten? Eigenlijk niet zo veel. Het is namelijk een kwestie van wachten tot de zwembadcoating volledig is doorhard en hij de maximale weerstand aan kan. Het is daarentegen wél mogelijk om een tent op te zetten over het zwembad. Hierdoor vangt u de eventuele regendagen op en kunt u deze bij de droge dagen tellen.

Tip #1

Maar de belangrijkste tip die ik u kan meegeven is toch wel: plan goed vooruit. Wacht niet te lang met het bijwerken van uw zwembad. Voor u het weet is het weer helemaal omgeslagen en moet het bad gereed zijn.

Onze zwembadproducten

In het zwembadassortiment van Vistapaint kunt u kiezen tussen een 1K Zwembadverf of een twee-componenten systeem. Deze hebben allebei verschillende tijden als het gaat om volledige doorharding. De één-component verf heeft 12 droge  dagen nodig, voordat het zwembad gevuld kan worden. Bij beide 2K producten is de volledige doorharding bereikt na 10 dagen. Let wel op dat het hierbij om droge dagen gaat. De regendagen, die Nederland en België over het jaar gezien in overvloed hebben, tellen hierbij niet mee.

Als u twijfelt over de behandeling van het zwembad van uw klant of als u gewoon zeker wilt weten dat u de juiste keuze maakt, kunt u altijd contact met ons opnemen. Onze afdeling techniek staat klaar om u van het juiste advies te voorzien. Hier komen we graag even voor langs!