Voorkomen en verhelpen van baanvorming - Tips & Dimitricks

In deze tweede editie gaat Dimitri, onze technische specialist, in op een ander bekend fenomeen in de schilderswereld: baanvorming. Wat is het precies en hoe kunt u het voorkomen en verhelpen?

Tips & Dimitricks - Voorkomen van baanvorming

In deze tweede editie gaat Dimitri, onze technische specialist, in op een ander bekend fenomeen in de schilderswereld: baanvorming.

U kent het wel. Net klaar met het schilderen van een plafond en tot uw grote schrik: allemaal strepen op het plafond. Helemaal op de plaatsen waar veel licht naar binnen komt. Maak kennis met baanvorming. Dit is natuurlijk niet de bedoeling. Ik leg in dit artikel uit hoe baanvorming precies ontstaat en, belangrijker nog, hoe u kunt voorkomen én verhelpen. 

Zuiging in de ondergrond

Een vlekkenplafond ontstaat onder andere door het snel opdrogen van de verf. Wanneer de eerste baan al droog is terwijl u de volgende baan rolt, gaat u de overlap tussen de banen zien. Het is daarom belangrijk om de banen goed op te zetten. Laat de randen van de banen elkaar raken terwijl de verf nat is.

Strijklicht

Deze verfbanen op het plafond zijn voornamelijk zichtbaar bij strijklicht. Dit is het zonlicht dat binnenvalt, meestal in de ochtend of in de avond. Dit strijklicht maakt kleine oneffenheden in de ondergrond duidelijk zichtbaar. Baanvorming op het plafond is dan nog beter te zien.

Tegenwoordig leveren bouwers vaak huizen op met spack bewerkte plafonds. De structuur van spack zorgt ervoor dat de ondergrond nog meer zuiging heeft. Het risico op baanvorming is bij dit soort plafonds dus nog groter. Veel schilders kiezen er dus voor om de plafonds te spuiten. Het nadeel van het spuiten van de plafonds van een huis, is dat het huis helemaal leeg moet zijn.

 

 

Nummer 1 oplossing

Bij Vistapaint hebben we een simpele oplossing voor baanvorming op het plafond; de Vista Aqua Extréémat. Vooral voor vlekkenplafonds die al behandeld zijn met een coating is dit product uiterst geschikt. Deze heeft namelijk een extreem mat uiterlijk (<1,1%). Zo mat, dat aanzetten op de ondergrond bijna onzichtbaar zijn. Strijklicht heeft bij de Extréémat dus geen kans. Dit maakt hem ook zeer geschikt voor grote oppervlakken.

Het is daarnaast handig om het plafond eerst te behandelen met een voorstrijkmiddel. Dit middel fixeert de ondergrond er zorgt er dus voor dat er minder zuiging is. Dit verkleint dus de kans op baanvorming. Door hierna de Aqua Extréémat te gebruiken, heeft u een superstrak plafond als eindresultaat.

Gemakkelijke verwerking

De extreem matte plafondverf voor binnen onderscheidt zich door de gemakkelijke verwerking. Hij heeft namelijk een zeer lange opentijd en twee verschillende manieren van aanbrengen: kwast en rol. De Vista Aqua Extréémat is speciaal ontwikkeld voor plafonds van grote oppervlaktes met veel lichtinval en is na 4 uur al te overschilderen. Ook als deze plafonds al voorzien zijn van een dekkende verf. Met deze extreem matte plafondverf is het namelijk mogelijk om het plafond onzichtbaar te behandelen. En een handige bijkomstigheid; de Aqua Extréémat is geurvrij.

Ook is deze watergedragen plafondverf makkelijk reinigbaar (Schrobklasse 2), met nauwelijks opglanzen van de matte verflaag. De plafondverf is verkrijgbaar in de kleur wit en de glansgraad is edel mat. Met de Vista Aqua Extréémat is baanvorming op het plafond verleden tijd. Ook op plafonds die al last hebben van baanvorming. De matte plafondverf voor binnen maskeert de baanvorming, waardoor u weer een zeer wit plafond heeft. In dit project laten we hier een voorbeeld van zien.

De Aqua Extréémat van Vistapaint is te verkrijgen bij de verfgroothandel. Op zoek naar meer informatie? Klik hier voor het Technisch Merkblad of stel gerust uw vragen door ons een bericht te sturen.