DME-technologie: duurzaam drijfgas in spuitbussen

Dimethyl Ether (DME) is een duurzamere vervanger voor schadelijke drijfgassen. TNO ontwikkelde een duurzame methode om DME uit CO2 te produceren. Bij Vistapaint omarmen we DME-technologie voor minder milieubelastende producten. Ontdek waarom DME zo innovatief is.

DME-technologie: duurzaam drijfgas in spuitbussen

Dimethyl Ether, ook wel bekend als DME, is een duurzamere vervanger voor de slechtere drijfgassen die we nu kennen. TNO (Nederlandse organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek) heeft een methode ontwikkeld om DME heel efficiënt en goedkoop te produceren uit CO2. Bij Vistapaint blijven we bezig met het zoeken van innovatieve en duurzame oplossingen voor onze producten die passen binnen de duurzaamheidsrichtlijnen van TNO. De DME-technologie passen we toe, waardoor u als professional met producten werkt die minder belastend zijn voor het milieu. Maar wat is DME eigenlijk en waarom is deze technologie zo vooruitstrevend?

Wat is DME precies?

Dimethyl Ether (DME) is een aerosol drijfgas dat vaak wordt gebruikt in spuitbussen zoals deodorant, haarlakken, maar ook verfproducten. Het gas zorgt ervoor dat wanneer u de knop van een spuitbus indrukt een verneveling ontstaat van het product dat zich in de spuitbus begeeft. DME is kleurloos en is een niet giftige gas. De gebruikte technologie staat bekend om de duurzame eigenschappen die het aantrekkelijk maken om het te gebruiken. Veel mensen beschouwen DME dus vaak als een duurzaam alternatief dat tegemoetkomt aan de groeiende vraag naar milieuvriendelijke en veiligere producten in de schilder- en bouwbranche en andere verwante industrieën.

De belangrijkste voordelen van DME als drijfgas zijn:

  1. Milieuvriendelijkheid

In vergelijking met traditionele drijfgassen stoot DME geen ozonlaag aantastende stoffen uit en geeft het een lagere belasting op het broeikaseffect. Bovendien is DME biologisch afbreekbaar en daarmee milieuvriendelijker. Doordat het dus biologisch afbreekbaar is, heeft het een zeer geringe impact op het milieu. Hierdoor is het in lijn met onze visie als organisatie met de groeiende aandacht voor duurzaamheid en het milieubewustzijn.

Naast de conventionele methoden om DME te produceren, is het mogelijk om DME uit methanol te maken, dat op zijn beurt wordt verkregen uit zuiveringsslib: de onderdelen die na zuiveringsproces van afvalwater overblijven, zoals organische materialen en zand. Het op deze manier geproduceerde DME wordt GreenDME genoemd. Deze vorm van DME is nog milieuvriendelijker.

GREEN DME

De basis voor GreenDME is dus methanol dat uit organisch afval van gewassen of huishoudelijk afval wordt gewonnen. Dit organische/huishoudelijke afval kan niet worden gebruikt in de voedselwaardeketen of gerecycled worden tot nieuwe materialen. De milieubelasting is 40% minder CO2-uitstoot en is 100% niet-fossiel. Echter is het wel toe te passen in spuitbussen.

DME: Duurzaam gasBron: TNO (2023)

  1. Veiligheid

DME staat bekend om de veiligheidsvoordelen. Het heeft bijvoorbeeld een veel lager ontvlambaarheidsniveau en vereist minder speciale voorzorgsmaatregelen in vergelijking met sommige andere drijfgassen. Dit maakt de hantering en opslag van DME-gebaseerde spuitbussen veiliger voor u als schilder, maar ook voor werknemers in de productie en detailhandel.

  1. Verbeterde prestaties

Bovendien biedt DME-technologie aanzienlijke prestatievoordelen. DME biedt een consistent spuitpatroon en verbeterde vernevelingseigenschappen, wat resulteert in een betere dekking en een gelijkmatigere aanbreng van verf en lijm. Dit zorgt voor een verbeterde gebruikservaring en hoogwaardige resultaten.

Daarnaast heeft DME een hoge verdampingssnelheid, wat resulteert in snellere droogtijden. Dus heeft u een klus waarbij een snelle doorlooptijd geldt? Het gebruik van producten die DME-technologie bevatten komen dan perfect van pas.

De toekomst van DME

DME-technologie in verf- en lijmspuitbussen is een boeiende ontwikkeling die zowel de prestaties van producten verbetert en ervoor zorgt dat producten minder belastend zijn voor het milieu. TNO's SEDMES-project (Sustainable Energy and Materials in Energy System Integration) is een baanbrekend initiatief met als doel industriële restgassen op een energie- en kostenefficiënte manier te hergebruiken. Dit project benadrukt niet alleen ons DME-initiatief, maar ondersteunt ook een bredere inspanning om industrieel afval op verantwoorde wijze te benutten.

Zo geeft TNO-expert Jan-Willem Könemann aan dat na verbranding van DME weer water en CO2 ontstaat. Die CO2 kun je afvangen en weer circuleren om nieuwe grondstoffen te maken. Zo kan DME op de lange termijn in de energiestransitie een grote rol spelen.

Bovendien zorgen steeds strengere regelgeving en milieueisen de ervoor dat we op zoek blijven gaan naar schonere alternatieven, waar DME-technologie er één van is. Met de nadruk op milieuvriendelijkheid, veiligheid en prestaties, lijkt DME een veelbelovende keuze te zijn voor de toekomst. De voordelen maken het aantrekkelijk voor ons, maar ook voor u als professional.

Bij Vistapaint blijven we niet alleen toegewijd aan het ontwikkelen van producten die beter zijn voor mens en milieu, maar introduceren we ook innovatieve producten zoals de Vista Nature Isoleerspray. Vervaardigd met GreenDME-drijfgas, biedt deze isoleerspray een geurneutrale formule om doordringende vlekken zoals watermerken, roet, teer en nicotine te isoleren. Het gebruik van GreenDME voor ons nieuwe product draagt niet alleen bij aan ecologische voordelen, zoals de vermindering van CO2-uitstoot, maar speelt ook een rol in het verminderen van zure regen en ozon.

De introductie van de Vista Nature Isoleerspray staat gepland voor januari 2024. Blijf op de hoogte via onze website en social media-kanalen om als eerste alles te ontdekken over deze nieuwe innovatieve toevoeging aan ons assortiment!

Bron: TNO (2023)

                           Vista Nature Isoleerspray

 

Graag technisch advies ontvangen over één van deze bovenstaande producten? Dit is namelijk onlosmakelijk verbonden met een goede afloop van uw project. De vakmensen van Vistapaint geven u een advies. Professionals met verftechnische kennis en die weten hoe producten worden verwerkt. Een advies voor langere termijn die zekerheid geeft in de kwaliteit die je kunt leveren. Vraag hier een advies aan of neem contact met ons op via +31(0)70 369 41 41.

ADVIES OP MAAT

 

VISTAPAINT is een leverancier van hoogwaardige verfspecialiteiten, plamuren en pleisters. Met ons brede assortiment aan verf- en stucproducten bieden wij dé oplossing voor de verfverwerkende- als de stucverwerkende specialisten. Wij adviseren u graag over onze specialistische producten van hechtprimers, éénpotsystemen, isolerende coatings, reinigers, transparante lakken, nanocoatings, plamuren, pleisters, dekkende vloercoatings, Wegenverf, zwembadverf, lijmen, kitten, overige specials. Maar we geven over advies op het gebied van duurzame producten,  wand- en plafondafwerking, restauratie en reparatie, maar ook gevelafwerking. Of check onze kennisbank met Tips & Adviezen, Projecten, Technische Merkbladen, Veiligheidsbladen en gegarandeerde 24 uursleveringen.