Schimmel herkennen, verwijderen en voorkomen | Tips & Dimitricks

In de koudere maanden is schimmel in badkamers een veelvoorkomend probleem. Doordat ramen en deuren gesloten blijven, blijft de badkamer vaak vochtig en warm, wat ideale omstandigheden voor schimmelvorming creëert. Het effectief verwijderen en voorkomen van schimmel is echter geen eenvoudige taak. In Tips & Dimitricks leg ik kort uit hoe u schimmel in de badkamer herkent en geef ik advies over verwijdering en preventie.

Schimmel in de badkamer: herkennen, verwijderen en voorkomen

Als professional krijgt u er in deze maanden misschien weer vaak mee te maken: schimmel in badkamers. De dagen worden kouder, dus iedereen houdt liever de ramen en deuren dicht. In de badkamer blijft het daarom vaak vochtig en warm: de ideale situatie voor schimmelvorming. Natuurlijk wilt u tijdens de voorbehandeling zo goed mogelijk de schimmels verwijderen en het liefst voorkomen dat het weer terugkomt. Maar dat is zo eenvoudig nog niet. In deze Tips & Dimitricks leg ik u haarfijn uit hoe u schimmels in de badkamer herkent en geef ik u de tip om schimmels te verwijderen en te voorkomen.

Herkennen van schimmels

Schimmels in de badkamer zijn vervelend en vaak te herkennen aan afwijkende kleuren, structuren of geuren. Op vochtige plekken komen vooral zwarte schimmel voor, maar ook bijvoorbeeld witte, roze of groene schimmels kunnen voorkomen. Het herkennen van de schimmelsoort is essentieel voor het bepalen van een juiste aanpak.

  • Zwarte schimmel: makkelijk te herkennen door zwarte vlekken, een opgebolde sponsachtige vorm, een muffe lucht en vieze kleur.
  • Witte schimmel: lastiger te detecteren door de spierwitte kleur. Daarentegen is het wel goed te herkennen aan de structuur: vaak pluizig en draderig.
  • Roze schimmel: helder roze, soms verward met oranje of rood, met een pluizige of slijmerige textuur.
  • Groene schimmel: zeldzaam in de badkamer. Indien aanwezig is het vooral te vinden op organische materialen zoals hout.

Schimmel in de badkamer aanpakken

Waar komen schimmels voor in de badkamer?

Nu u de schimmels weet te herkennen is het van belang om na te gaan waar de schimmels zich kunnen ontwikkelen. Schimmels gedijen in vochtige omgevingen, en de badkamer biedt daardoor talloze plekken voor schimmelvorming. Dit komt vooral door een gebrek aan ventilatie. Condensatievocht door weinig of geen ventilatie zorgt ervoor dat muren, plafonds, ramen en spiegels nat worden.

Zowel ruwe als glad gestucte muren zijn vatbaar voor schimmelvorming. Zo ontstaat er dus makkelijk schimmel op onder andere kitranden en tussen de voegen van betegeling. Daarnaast kan een lekkage schimmel veroorzaken, vooral rond douchebakken, badkuipen, toiletten of afvoeren. Reparatie van lekkages is essentieel voordat schimmelverwijdering effectief kan plaatsvinden.

Voordat u begint met het bestrijden van de schimmel is het goed om de volgende specifieke plekken na te gaan waar de schimmelvorming plaats kan vinden:

  • op kitranden
  • tussen de betegeling (voegen)
  • bij het doucheputje
  • op de douchekop
  • op douchegordijnen
  • in de douchecabine
  • bij of op de kraan
  • bij het toilet
  • op de badkamertegels
  • op de muren of het plafond
  • onder de badmat

Gevolg van schimmel in de badkamer

Het is belangrijk dat u de ondergrond waar u op gaat werken goed voorbehandelt. Schimmels lijken misschien onschuldig, maar de gevolgen zijn verre van dat:

  1. Vieze schimmelplekken en geur: onaangename schimmelplekken breiden zich uit, vergezeld van een muffe geur, vergelijkbaar met natte sokken of aardappels.
  2. Effecten op de gezondheid: schimmel kan luchtwegklachten veroorzaken, van mild tot ernstig, afhankelijk van allergieën of gevoeligheid.
  3. Schade aan de woning: ongecontroleerde schimmelvorming kan leiden tot blijvende schade aan muren, hout en plafonds, wat dure reparaties met zich meebrengt.
  4. Stofluizen: hoge luchtvochtigheid kan stofluizen aantrekken, onschadelijk voor de gezondheid maar potentieel schadelijk voor de woning.

Verwijderen en voorkomen van schimmel

Gelukkig zijn er genoeg middelen om de schimmels in de badkamer te verwijderen. Maar wilt u een echt goede aanpak? Gebruik dan de Südwest Schimmel-Reiniger om schimmels te doden en eenvoudig te verwijderen. In tegenstelling tot andere schimmelreinigers heeft de schimmelreiniger van Südwest een preventieve werking. Dit houdt in dat de ondergrond zodanig gereinigd is, dat de schimmels voor langere tijd wegblijven. Ideaal voor als u de ruimte gaat behandelen. Met andere schimmelreinigers zouden er kleine resten schimmel achter kunnen blijven, waardoor schimmel zich gemakkelijk kan gaan hervormen.

Let op!  De schimmelreiniger is een hardnekkig schoonmaakmiddel. Gebruik daarom altijd beschermingsmiddelen om uzelf te beschermen. Denk hierbij aan een veiligheidsbril en handschoenen. Door de indringende chemische geur is het belangrijk om de badkamerruimte goed te ventileren en is het advies om een mondkapje te dragen. Daarnaast is het verstandig om uw kleding en ander textiel in de badkamer af te dekken om verkleuring te voorkomen.

 

Nabehandeling

Om echt profijt te hebben van de kracht van de Südwest Schimmel-Reiniger, is het belangrijk om tijdens de nabehandeling ervoor te zorgen dat de schimmel geen kans heeft om zich terug te nestelen. Daarom is het belangrijk om goed te bedenken welke stappen u onderneemt tijdens de nabehandeling om schimmel in de toekomst te voorkomen. Ga daarbij eerst goed na of er eventueel lekkages zijn in bijvoorbeeld het dak, in leidingen, op ramen of op muren. Als dit zo is, laat deze dan meteen repareren om de kans op vochtige omstandigheden te verminderen. Als u dit probleem niet aanpakt zullen schimmels hoe dan ook terug blijven komen.

Südwest Schimmel-Reiniger

 

Technisch Merkblad            Veiligheidsblad  

 

 

DÉ TIP: VENTILEREN

De tip is om de ruimte goed te ventileren. Dit betekent dat er genoeg mogelijkheden moeten zijn om de luchtdoorstroom te reguleren. Dit kan op verschillende manieren:

  • Gebruik een afzuigventilator: installeer een afzuigventilator en zorg dat deze adequaat is afgestemd op de grootte van de ruimte.
  • Ramen open: als de badkamer één of meerdere ramen heft, open dit dan tijdens het douchen om direct frisse lucht binnen te laten.
  • Lucht de badkamer regelmatig: open ramen en deuren af en toe. Zelfs als de badkamer niet in gebruik is, kan dit helpen vocht te verminderen.
  • Regel de temperatuur: in een te warme, maar ook in een te koude badkamer kan condensatie optreden, waardoor schimmelgroei plaats kan vinden. Het is daarom van belang om de temperatuur goed te regelen om schimmel te voorkomen.

Ventileren is ook van groot belang wanneer u tijdens de nabehandeling aan de slag gaat met een schimmelwerende muurverf, zoals de Südwest Bio-Innensilikat. Schimmelwerende muurverven zijn verven met een open systeem. De verflaag ademt als het ware, waardoor de schimmel zich niet kan hechten aan het oppervlak. De ademende muurverf bevat een hoge pH-waarde die zorgt voor de schimmelongevoeligheid. Om deze pH-waarde tot stand te houden is het van belang dat vochtige ruimten over een goede ventilatie beschikken. Daarnaast moet de ruimte goed geventileerd blijven worden om voor een gelijkmatige doordroging van de laatste laag te komen.

Conclusie:

De Südwest Schimmel-Reiniger biedt een krachtige en preventieve aanpak voor het verwijderen en voorkomen van schimmel in de badkamer. Het vermijdt de kans op hervorming van schimmel, in tegenstelling tot andere reinigers. Maar wilt u optimaal profijt? Dan is de tip om tijdens de nabehandeling eventuele lekkages te repareren en de badkamer zorgvuldig te ventileren. Want gaat u aan de slag met een vochtwerende muurverf  zoals de Südwest Bio-Innensilikat? Dan is ventilatie van de ruimte essentieel voor het behoud van de schimmelongevoeligheid en een gelijkmatige doordroging van de verflaag.

Graag technisch advies ontvangen over één van deze bovenstaande producten? Dit is namelijk onlosmakelijk verbonden met een goede afloop van uw project. De vakmensen van Vistapaint geven u een advies. Professionals met verftechnische kennis en die weten hoe producten worden verwerkt. Een advies voor langere termijn die zekerheid geeft in de kwaliteit die je kunt leveren. Vraag hier een advies aan of neem contact met ons op via +31(0)70 369 41 41.

ADVIES OP MAAT

 

VISTAPAINT is een leverancier van hoogwaardige verfspecialiteiten, plamuren en pleisters. Met ons brede assortiment aan verf- en stucproducten bieden wij dé oplossing voor de verfverwerkende- als de stucverwerkende specialisten. Wij adviseren u graag over onze specialistische producten van hechtprimers, éénpotsystemen, isolerende coatings, reinigers, transparante lakken, nanocoatings, plamuren, pleisters, dekkende vloercoatings, Wegenverf, zwembadverf, lijmen, kitten, overige specials. Maar we geven over advies op het gebied van duurzame producten,  wand- en plafondafwerking, restauratie en reparatie, maar ook gevelafwerking. Of check onze kennisbank met Tips & Adviezen, Projecten, Technische Merkbladen, Veiligheidsbladen en gegarandeerde 24 uursleveringen.