Wanneer moet ik een hechtprimer gebruiken?

Een hechtprimer wordt gebruikt om de hechting tussen het oppervlak van het substraat en de verf, lijm of coating te verbeteren. Wat de functie hiervan is en waarom een hechtprimer nodig is leggen wij u graag uit.

Wanneer moet ik een hechtprimer toepassen?

Een hechtprimer wordt gebruikt om de hechting tussen het oppervlak van het substraat en de verf, lijm of coating te verbeteren.

Hierdoor wordt de duurzaamheid en levensduur van de afwerking verbeterd. Hechtprimers worden vaak gebruikt op gladde, glanzende of niet-poreuze oppervlakken die moeilijk te hechten zijn, zoals metaal, glas, keramiek, geplastificeerde oppervlakken en bepaalde kunststoffen.

Als het oppervlak van het substraat glad, glanzend of niet-poreus is, kan de hechting van de verf, lijm of coating minder goed zijn. In dergelijke gevallen is het aan te raden om een hechtprimer te gebruiken om de hechting te verbeteren. Dit is vooral belangrijk als het oppervlak wordt blootgesteld aan zware belastingen, zoals hitte, vochtigheid, chemicaliën, of wanneer de afwerking langdurig moet blijven zitten.

Als het substraat daarentegen een poreus of ruw oppervlak heeft, zoals onbehandeld hout of gips, is het niet altijd nodig om een hechtprimer te gebruiken, omdat deze oppervlakken over het algemeen gemakkelijker hechten. Het gebruik van een hechtprimer op een poreus of ruw oppervlak kan echter wel helpen om de afwerking gelijkmatiger te laten hechten en de duurzaamheid te verhogen.

In het algemeen wordt het gebruik van een hechtprimer aanbevolen wanneer het oppervlak van het substraat moeilijk te hechten is of wanneer de afwerking zware belastingen moet kunnen weerstaan. Raadpleeg altijd de instructies van de fabrikant voor specifieke aanbevelingen voor het gebruik van hechtprimers op verschillende oppervlakken en omstandigheden.