Werken zonder ISOCYANATEN

De regels voor het werken met isocyanaten worden elk jaar strenger en de verfindustrie is daarop geen uitzondering. Als leverancier van speciale verven en coatings, lanceerde we begin 2023 onze eerste isocyanaatvrije tweecomponentenverf. Commercieel Directeur Roderick Reichert, vertelt over zijn bedrijf dat gespecialiseerd is in speciale verven en plamuren voor professionele verwerkers.

Euro-regelgeving ISOCYANATEN vanaf augustus 2023

Roderick Reichert van Vistapaint geeft wat meer inzichten in de veranderende wereld in het gebruik van Isocyanaten. Hij is van mening dat het juist nieuwe mogelijkheden geeft en we moeten kijken naar betere en duurzamere oplossingen die dezelfde kwaliteit levert. En vragen hem om uitleg, visie en plannen rondom deze regelgeving. 

Wat gaat er exact veranderen?

"In de branche hebben we te maken met zeer strenge Euro-regelgeving. Isocyanaten staan ​​bovenin de lijst. Onze industrie moet nu voldoen aan Verordening 2020/1149, die vanaf 23 augustus 2023 vereist dat professionals die producten gebruiken die bepaalde hoeveelheden isocyanaten (>0,1%) bevatten, een training volgen over veilig gebruik isocyanaten voordat ze deze mogen gebruiken. De nieuwe maatregel betreft een speciale stof isocyanaat die wordt gebruikt bij de productie van verf, lijm en polyurethaan of PU. Isocyanaten worden soms toegepast in de bouw. Isocyanaten kunnen bij verkeerd gebruik ongewenste gevolgen hebben. De nieuwe procedure is bedoeld om het risico op overgevoeligheid van de luchtwegen te verminderen. Overgevoeligheid kan na blootstelling aan de stof een allergische reactie veroorzaken, die na hernieuwde blootstelling aan de stof allergische reacties en ademhalingsmoeilijkheden kan veroorzaken.

verandering in wetgeving

Sommige landen, zoals Nederland, gaan al verder. De verwachting is dat de standaard geleidelijk ook in andere Europese landen zal worden ingevoerd. Met ons gehele gamma leveren we producten die voldoen aan deze vereiste regels."

 "Voor een isocyanaatvrije afwerking met 2k-verven en oppervlaktecoating bieden wij een tweecomponenten verf aan, die geschikt is voor sterk belaste ondergronden. Denk aan intensief gebruikte oppervlakken in ziekenhuizen, onderwijsinstellingen, bibliotheken en musea. Op deze locaties worden veelal 2k coatings toegepast vanwege de intensieve belasting/ reiniging van deuren, tafels en andere objecten.

De volgende logische vraag is:

Waarom is het dan zo bijzonder dat er een tweecomponentenverf is zonder isocyanaat?

Het antwoord is simpel. Professionals geven bij intensief gebruikte ondergronden de voorkeur aan tweecomponentenproducten omdat ze sterker zijn, beter bestand zijn tegen vlekken en beter hechten. Het product 2K Aquavision Zijdemat Lak van het merk Südwest bevat deze stoffen niet. Als professional is het nu mogelijk om binnen de regels en zonder gezondheidsgevaar of een cursus te volgen een zeer sterk en goed 2-componentensysteem te gebruiken. Onze taak is professionals ervan te overtuigen dat er alternatieven zijn die even goed eindresultaat geven zonder toevoeging van isocyanaten.

NADELEN

Wat is het nadeel? Een 2-componenten lak heeft als nadeel dat na  het mixen van de 2 componenten de lak maar een beperkte tijd verwerkt mag worden. Daarnaast laat een dekkende (op kleur) 2 componenten lak zich lastiger mooi en strak aanbrengen, met een esthetisch minder mooi eind resultaat in vergelijking met een 1-componten lak.

VOORDELEN

Wat is het voordeel? De Aquavison 2k Seidematt lak is precies zo ontwikkeld dat je met ene potlife een extreem lange verwerktijd hebt en de lak zich perfect laat aanbrengen met een zeer mooi vloei, zelf bij diep donkere kleuren.

"De voordelen van een tweecomponenten coating zoals  2K-aquavision zijn nu duidelijk omdat ze de afgelopen jaren door veel klanten zijn verfijnd en technisch  getest. Een heel groot voordeel is dat  zowel voor de professionele gebruiker die met de verf in aanraking komt de veiligheid gewaarborgd is. Bovendien heeft component B geen risicosymbool op het etiket, wat betekent dat het noch irriterend noch corrosief is en geen verontreinigende stoffen voor het milieu bevat. Het heeft ook een EN 71-certificaat, dat de veiligheid van kinderen garandeert. Deze lak kan dus heel goed gebruikt worden op kinderspeelgoed en deuren van onderwijsinstellingen, speeltoestellen en bureaus/tafels waar kinderen aan zitten op school.”

Lancering van onze Isocyanaatvrije 2k lak:

"In Nederland is de 2k Aquavision Zijdemat Lak zeer succesvol geïntroduceerd tijdens de Master de Maintenance in Nijkerk, gevolgd door een lanceringscampagne en een aanvullende campagne via sociale media.  Dat het een succes is in Nederland en België verbaast ons niet, want professionals zijn steeds bewuster bezig met hun gezondheid, optimaal eind resultaat en veilig werken. We zullen aandacht blijven geven aan dit onderwerp door advertenties, campagnes over dit product omdat het op dir moment met deze kwaliteit uniek in de markt is. We zijn ervan overtuigd dat de aandacht van het publiek zal toenemen en professionals met deze eindresultaten steeds minder vaak voor isocyanaat houdende producten zal kiezen."

 “Bovenstaande roept meteen de vraag op wat we in de (nabije) toekomst gaan doen. We zijn op dit moment aan het testen met nieuwe duurzame producten. Hier volgt later meer over in onze nieuwsbrief. We hebben ons assortiment reeds uitgebreid met andere duurzame en isosyanaatvrije producten: de biobased parket- en meubellakken van Vista. Het is een natuurlijke houtlak op waterbasis. Een groot voordeel is de onzichtbare, zeer matte afwerking met een glansgraad van minder dan 5! Daarnaast is het product gemaakt van plantaardige harsen en heeft daardoor een lage milieu-impact. Kortom, het  is een uitstekende oplossing die prestaties combineert met respect voor mens, dier en onze planeet."

Op 3 augustus 2020 publiceerde de Europese Commissie de REACH-regelgevingsbeperking voor het werken met producten die meer dan 0,1% vrije di-isocyanaatmonomeren bevatten. Dit bericht is van belang voor de professionele en industriële verwerkers die met deze producten werken, zij moeten dus vóór 2 augustus 2023 een training volgen over het veilige gebruik van isocyanaten. Dit kan daarom worden voorkomen door isocyanaatvrije verven te gebruiken, zoals Südwest 2K Aquavision.

houtbouw

Ook voor houtbouw

De wereld van parket en houtconstructies ontsnapt natuurlijk niet aan deze beperking. In de regeling staat woordelijk dat geen enkele beroepsgroep is vrijgesteld van het volgen van een specialistische opleiding. Wij kunnen met ons gamma ook hier goed op inspelen. Wij adviseren architecten, aannemers in de houtbouw, meubelmakers en diverse houtbewerkers hoe hout beschermd kan worden zonder vergeling van het hout. Vraag ernaar bij onze adviseurs.