Q&A Verkleuring van hout

Dit vormt de voornaamste oorzaak van de verandering van kleur in hout. Ultraviolet (UV) licht zorgt voor chemische processen en komt van nature voor in zonlicht. Als gevolg van de opwarming van de aarde wordt de beschermende filter voor dit licht, oftewel de ozonlaag, geleidelijk dunner. Hierdoor bereikt een toenemende hoeveelheid UV-licht ons. In deze Q&A geven we antwoord op al uw vragen omtrent verkleuren van hout.

Wat is er tegen te doen?

Schoonmaakazijn is een uitstekende keuze voor het reinigen van hout, vergelijkbaar met veel andere oppervlakken. Als je echter een meer grondige aanpak wilt hanteren, bestaat de mogelijkheid om het hout intensiever te behandelen door het terug te schuren naar zijn oorspronkelijke kleur. In dit geval wordt het aanbevolen om het hout na het schuren te beschermen met een transparante lak die voorzien is van een UV-filter.

Voor het gebruik van schoonmaakazijn in het schoonmaakproces, voeg je een scheut toe aan lauwwarm water in een emmer. Meng dit mengsel goed en dompel een vaatdoek of spons erin. Knijp de doek of spons goed uit voordat je het hout ermee reinigt.

Wat veroorzaakt de verandering van houtkleur?

De voornaamste reden achter de verkleuring van hout is het effect van UV-straling. Deze straling leidt tot het vergrijzen van het hout. Hout dat niet wordt blootgesteld aan UV-straling zal minimaal tot geen verkleuring ondergaan.

Wat houdt houtvergrijzing precies in?

Wanneer hout wordt blootgesteld aan de elementen buiten, zoals zonlicht, regen en wind, zal het geleidelijk aan een grijzere tint krijgen. Dit proces staat bekend als vergrijzing.

Hoe voorkom je vergrijzing?

Indien u besluit om het proces van vergrijzing tegen te gaan, zijn er over het algemeen twee benaderingen beschikbaar. De eerste optie is om te kiezen voor beitsen of het gebruik van hardhoutolie. Een andere benadering om vergrijzing te voorkomen, is door gebruik te maken van innovatieve producten zoals Vistapaint's NCoat Wood Color, dat gebruikmaakt van nanotechnologie. Bovendien kunt u ervoor kiezen om het hout te beschermen met een transparante lak die is voorzien van UV-filters. Het verven van uw hardhout kan inderdaad een oplossing bieden. Beide benaderingen bieden bescherming tegen vocht, zonlicht, schimmel en andere externe bedreigingen.

Hoe verwijder je vergrijsd hout?

 

Hoe krijg je verweerd hout weer mooi?

Verweerd hout of zwarte vlekken in hout kun je behandelen met ontweringswater. Met Wood Repair van Vistapaint kan je eenvoudig ontgrijzen met een harde borstel. Door inwerking van vocht kan hout gaan verweren of zwarte vlekken vertonen. Dit kan ongedaan gemaakt worden ontweringswater.

Wel hout wordt niet grijs?

Grenen hout wordt minder snel grijs, maar heeft als eigenschap meer te vergelen.  Grenenhout wordt geclassificeerd als zacht hout en is oorspronkelijk niet ideaal voor buitengebruik. Van nature heeft het een lichte kleur en zonder enige behandeling ondergaat het een vergeingsproces als gevolg van blootstelling aan UV-licht. Voor binnengebruik kunt u het vergelen tegen gaan met de Nature UV-Protection van Vista. Niettemin kan geïmpregneerd grenen wel geschikt zijn voor tuinprojecten.