Plamuur - wie-wat-waar

Een gladde ondergrond en een strakke afwerking gaan hand in hand. De een kan niet zonder de ander. Wat is handig om te weten voordat u aan de slag gaat met plamuur?

Waar worden plamuren voornamelijk voor gebruikt?

Met een plamuur kunt u verschillende oneffenheden wegwerken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kleine krassen, ondiepe structuren en houtnerven. Door deze weg te werken ontstaat er een egale ondergrond die afgewerkt kan worden met een verf, behang of een ander vorm van decoratie. Het egaliseren van de ondergrond voordat de afwerking erop gaat, zorgt uiteindelijk voor een beter eindresultaat. Zelfs als er strijklicht op de ondergrond valt, zullen er geen oneffenheden zichtbaar zijn. 

Er zijn in principe geen ondergronden die niet met een plamuur behandeld kunnen worden. Voor iedere ondergrond is er wel een geschikte soort. Zo zijn er verschillende producten voor steenachtige, houten en metalen ondergronden, voor binnen en buiten en voor bijvoorbeeld poreuze en gesloten ondergronden.

Verschillende soorten plamuur

De plamuursoorten kunnen op basis van verschillende criteria ingedeeld worden. 

Vorm:               Plamuur in de vorm van poeder of pasta

Functie:            Vulmiddel, uitvlakmiddel of dunpleister

Applicatie:        Handmatig, plamuurrol, spuit of voegbak

Toepassing:      Binnen en/of buiten

Ondergrond:     Mineraal, behandeld of hout

Type project:    Nieuwbouw en renovatie

Samenstelling

De samenstelling van plamuren bestaat over het algemeen uit: bindmiddel, vulstof, oplosmiddel en toeslagstoffen. Iedere kwaliteit en/of toepassing heeft specifieke bindmiddelen, vulstoffen, solvent en toeslagstoffen. Plamuren in pastavorm hebben bijvoorbeeld andere harsen en bepaalde toeslagstoffen ten opzichte van plamuurpoeders. Hier moet namelijk nog water aan toegevoegd worden.

Toeslagstoffen als weekmakers, vezels, pH-regelaars en droogvertragers zorgen ervoor dat er duidelijk verschil zit tussen verschillende merken.

Klassieke plamuren

Plamuren op basis van gips worden gezien als klassieke plamuren en dienen over het algemeen als middel om te egaliseren, maar ze kunnen ook grotere oneffenheden wegwerken. Het voordeel van dit soort plamuren zit hem in de prijs, deze ligt namelijk lager. Een nadeel van deze plamuren is dat ze alleen binnen gebruikt kunnen worden en langzaam drogen.

Er zijn ook plamuren op kunstharsbasis. Deze worden vaak in dezelfde situaties ingezet als de gipsplamuren. Het verschil met dit soort plamuren is dat kunsthars-producten vaak sneller droog, draagkrachtiger en harder zijn na uitharding. Sommige plamuren op kunstharsbasis kunnen ook buiten toepast worden.

Cementgebonden plamuren zijn algemeen gezien vaker geschikt voor buitentoepassing of zelfs in vochtige ruimtes. Hierover later meer. Plamuren die cementgebonden zijn, hebben vaak een sterkere hechting op de ondergrond. Het nadeel van deze producten is wel dat ze duurder en minder makkelijk te schuren zijn.

Kenmerken van kwaliteit

Aan welke kenmerken zijn kwaliteitsplamuren te herkennen? Dit komt tot uiting na de toepassing van de plamuur. Producten van hoge kwaliteit krimpen namelijk niet/weinig, barsten niet, laten niet los en harden snel uit. Ook zijn ze makkelijk te verwerken, kleven ze goed aan het mes én aan de ondergrond en hoeven niet/weinig geschuurd te worden.

De plamuren van mindere kwaliteit aan de andere kant, laten dus wel vaak los, zijn minder goed te schuren en vertonen bijvoorbeeld veel blaasjes na uitdroging.

Hoe brengt u een plamuur aan?

Voorbereiding
Voordat u met de plamuur zelf aan de slag gaat, is het eerst handig om te kijken naar de conditie van de ondergrond. Volgens de normen van het WTCB moet de ondergrond hard, hechtend, gezond, schoon en droog zijn. Losse delen moeten dus verwijderd worden voor het aanbrengen van de plamuur.

Fixatie
Dat is niet de enige stap voordat u het plamuur kan aanbrengen. Als de ondergrond poederend is, heeft deze geen draagkracht. De plamuur kan hier niet direct overheen gezet worden. Het oppervlak moet in dit geval eerst gefixeerd worden.

Plamuren
Er zijn vier manieren waarop een plamuur aangebracht:

  • Spuitapparatuur
  • Handmatig met een mes
  • Plamuurrol
  • Voegbak

Afwerken
Voor een glad eindresultaat moet er bij ieder plamuurproject ‘afgemest’ worden met een plamuurmes of een vlakspaan. Bij de ervaren vakmensen zal er naderhand weinig schuurwerk nodig zijn.

Plamuur moet altijd afwerkt worden met een aangepast verfsysteem. Houd hierbij goed de voorschriften van de verffabrikant in de gaten.

Bent u op zoek naar de juiste plamuur voor uw klus? Bekijk ons hele assortiment. 

Assortiment plamuren

Aguaplast Beissier Jansen Red Devil Vista