Eén product voor meerdere ondergronden | Tips & Dimitricks

Deze editie van Tips & Dimitricks staat in het teken van primers. En dan met name een primer die voor meerdere ondergronden in een project te gebruiken is. Benieuwd welke dat is en waarom dat zo handig is?

één product voor meerdere ondergronden tegelijk

Als we het over de All-Grund hebben, benoemen we vaak dat het een universele hechtprimer is. Universeel omdat het op de meeste ondergronden toegepast kan worden en een hechtprimer omdat het als grondlaag wordt gebruikt om hechting te verkrijgen. Dit is bijvoorbeeld handig in een project met meerdere verschillende ondergronden. De tip van deze maand gaat hierover. 

Een project, meerdere ondergronden

Stel je voor: de schilder is bezig met het behandelen van bijvoorbeeld een huis. Het hele huis moet behandeld worden. Het is dus goed mogelijk dat er veel verschillende ondergronden in het project zijn. Waarom is het dan precies handig om de All-Grund te gebruiken?

Daar is een duidelijke reden voor: we kunnen het erover eens zijn dat gemak de mens dient. Het is dus makkelijk om maar een primer of grondverf te hoeven gebruiken in een project. Niet voor iedere ondergrond een apart product, maar één voor alle ondergronden in het project. 

Met de All-Grund van Südwest is dit mogelijk. Deze hechtprimer is namelijk toe te passen op nagenoeg alle ondergronden. Zelfs op ondergronden die over het algemeen lastig te behandelen zijn, als aluminium en pvc. Hier hebben we geschikte reinigers voor, zoals de Zink- & Kunststofreiniger en de Koper- en Aluminiumreiniger. Een extra voordeel van de All-Grund is dat hij roestwerend is op metalen ondergronden. In een project met een metalen kerkdeur hebben we beschreven hoe dat werkt.

De video hiernaast laat de applicatie van de All-Grund op verschillende ondergronden zien. In het Technisch Merkblad hebben we voor een groot aantal ondergronden een behandeling opgenomen.

Bekijk TMB

Afwerken met elk type lak

Dat de All-Grund op bijna alle ondergronden is toe te passen, is natuurlijk een groot voordeel. Aan de andere kant is de multi-primer ook met ieder type verf of lak af te werken, 1K of 2K. Ook dit is handig in het bovenstaande voorbeeld en nóg een reden om te kiezen voor de All-Grund als primer.

Vaak hangt de keuze van een primer namelijk af van de verf die als eindlaag moet dienen. Doordat het met de All-Grund mogelijk is om iedere eindlaag te gebruiken, hoef je je hier dus geen zorgen over te maken. Dit geldt ook voor de watergedragen variant van Südwest.

OVERSCHILDEREN

De oplosmiddelhoudende hechtprimer heeft een zeer snelle droging. Het enige waar je wel op moet letten is de tijd dat er tussen het aanbrengen van de All-Grund en overschilderen van deze grondlaag zit. Dit is namelijk anders voor verschillende typen verf. Het volgende overzicht staat ook in het TMB

Overschilderbaar na: 

  • Ca. 2 uur met alkydlakken
  • Ca. 24 uur met watergedragen lakken
  • Ca. 36 uur met twee-componentlakken

De All-Grund is na twee uur dus al te overschilderen met oplosmiddelhoudende producten, daarom noemen we het product ook wel een speedprimer. Die snelle droging geldt overigens voor alle kleuren, dus ook voor de donkere tinten. De All-Grund K51 is verkrijgbaar in de kleuren: wit, grijs, zwart, roodbruin en groen.

Houd dus wel rekening met deze tijden als je de multi-primer af gaat werken. Als er met overschilderen langer wordt gewacht dan drie dagen, moet er van tevoren geschuurd worden met korrel P220.

Vertrouwd & Eenvoudig

Met de All-Grund van Südwest kies je dus niet alleen voor de hoge kwaliteit. Je kiest ook voor eenvoud: één primer voor het hele project. Wist je trouwens dat de All-Grund, naast een watergedragen variant, ook twee sprays heeft? Alles bij elkaar zorgen de All-Grund varianten dus voor een product voor iedere toepassing. 

Alle All-Grund producten